Secretul costumului de mire!
Draga domnilor, secretul unui costum de nunta reusit este acela de a vi se potrivi perfect. Stiu, stiu ca pare de la sine inteles ca o haina trebuie sa aiba masura dumneavoastra ca sa o purtati, insa la un costum de mire lucrurile au mai multe nuante. Si greselile cele mai mari sunt tocmai la ajustarea pe corp. Fiecare dintre noi are caracteristici deosebite si este bine sa tinem seama de ele pentru a nu arata ridicol.
Tipul de costum: Cand mergeti la cumparaturi hotarati-va impreuna cu viitoare sotie asupra tipului de costum pe care-l veti purta. Acesta trebuie sa fie in concordanta cu rochia aleasa de mireasa: “compozitia ta pleaca de la asortarea, in primul rand, a tinutei tale cu rochia miresei. Si aici nu fac referire doar la culoare, ci si la stil.: o rochie clasica – un smoching (tuxedo), o rochie vaporoasa foarte – white tie , o rochie simpla, cu trena lunga - black tie. Sunt sugestii, nu sunt reguli.”
Cum esti sigur ca acel costum este bun pentru tine, chiar daca, va avea nevoie de mici ajustari:
- Pune mainile pe langa corp si degetele intinse. Lungimea mansetei sacoului trebuie sa lase la vedere 1 cm din camasa si butoni.
- Pantalonii trebuie sa se aseze frumos pe tocul pantofului, cam la 1 cm distanta si sa cada lejer pe varful pantofilor in partea din fata.
Smoching-ul sau tuxedo vine de la “to smoke” si semnifica, asa cum ii spune si numele, acel moment cand domnii se retrageau la tigara. In functie de dress code este black tie sau white tie, care se refera la culoarea cravatei sau a papionului. “In al doilea rand, smochingul este o tinuta, iar nu doar o haina barbateasca. Multi tind sa faca confuzie si sa isi indrepte privirea doar catre haina. Pe langa aceasta, smochingul cuprinde si pantalonii cu vipusca specifici, camasa cu guler randunica, pantofii de gala, braul, papionul.
Constitutia:
Pentru un barbat slab si inalt – Costumele deschise la culoare vor adauga cateva kilograme in plus, la fel si croiala cambrata si materialul mai dens al sacoului. Alege un costum la doi nasturi si pantaloni cu talia joasa pentru a-ti echilibra tinuta. Atentie, al doilea nasture nu se incheie niciodata! Mai ramane sa iti alegi o curea de buna calitate, pantofi stralucitori din piele buna sau lac, butoni si cravata si esti gata de nunta!
Pentru un barbat masiv, inalt si cu burta – Ai grija sa nu sporesti impresia de masivitate. Alege materiale usoare, camasi fara jabou, pantaloni drepti care sa nu adauge kilograme in plus. Evita braul si opteaza pentru curea sau bretele. Adopta o culoare inchisa, gri antracit, negru, gri petrol, chiar bleumarin inchis.
Pentru barbatul scund si cu burta – Exista si aici cateva trucuri prin care poti crea iluzia unei siluete mult mai subtiri si inalte. Evita sacourile mai lungi la un singur nasture, la fel si culorile deschide. Mergi la sigur cu un costum monocrom, poate char unul care are o piesa cu dungi verticale. De preferat, ar fi vesta!
Pentru barbatul scund si slab – Alege un costum al carui sacou sa se termine imediat peste partea posterioara, fara sa depaseasca insa linia ei. Pentru un plus de autoritate alege o culoare inchisa, gri sau negru, de asemenea alege dungile verticale, ale unei piese, pantalonii, sacoul sau vesta.
Camasa este parte integranta a vestimentatie de nunta. Daca am ajuns la aceasta parte, sunt doua aspecte: culoarea. Pentru siguranta alegeti alb, crem, eventual roz pal, daca aveti o nunta nonconformista si originala puteti cumpara imprimeuri sau culori mai tari. Un alt aspect este gulerul. Oricat de mult v-ar fi placut o camasa, fiti atent la fizionomia dumneavoastra, forma fetei si forma gulerului.
Daca aveti fata rotunda, ovala sau patratoasa puteti alege un guler drept (straight collar), la un nasture, nu foarte inalt si cu varfurile ascutite, apropiate si orientate in jos. La un astfel de guler merge o cravata subtire cu un nod alungit, nu foarte voluminos.
Daca aveti fata alungita, rombica, puteti alege un guler deschis (spread collar), la doi-trei nasturi, cu deschiderea mai mare decat la gulerul drept, inalt si cu varfurile departate si orientate spre lateral. La un astfel de guler merge o cravata groasa cu un nod mare, voluminos.
Un guler drept e recomandat persoanelor cu gatul scurt sau voluminos iar un guler deschis e recomandat mirilor care au un gat subtire sau lung.
Gulerul drept si gulerul deschis reprezinta stilul clasic, traditional, tare din cusatura sau intarit cu balene.Daca sunteti un mire mai nonconformist, si nu doriti sa purtati cravata sau papion, puteti alege o camasa cu guler tunica (band collar sau mandarin).
Daca doriti sa purtati cravata la nunta, e recomandat sa alegeti o camasa cu guler drept sau deschis. Daca doriti insa sa purtati papion la nunta, cea mai buna alegere este o camasa de mire cu guler pentru papion (wing collar sau papillon). Camasa cu guler pentru papion reprezinta etalonul elegantei in materie de camasi mire, insotind cu succes smokingul sau fracul.
Evitati pe cat posibil sa purtati la nunta o camasa de mire cu guler cu nasturi (button down collar), care este mai potrivita pentru o tinuta de zi de zi (casual) decat pentru un eveniment asa de formal si elegant.
Accesorii: Insa orice gen de costum ai alege este important sa ii asortezi accesorii de calitate, care sa te scoata din multime.
Adăugați o legendă |
Cravata sau papion: In functie de camasa si costum poti opta pentru o cravata clasica, un ascot sau un papion. Incearca o cravata sau un papion gri de matase cu un costum negru, insa pentru a pigmeta putin vestimentatia poti incerca un imprimeu curajos care sa fie in tema nuntii. Poti sa incerci chiar o cravata retro, tricotata, una de piele pentru o nunta glam-rock sau o cravata vintage, poate chiar cea a tatalui tau.
Vestele: Sunt o modalitate foarte practica de a-ti personaliza costumul. Vestele albe sunt cele mai formale, insa pentru ceva mai multa relaxare poti alege un imprimeu care sa fie in ton cu tema nuntii si accesoriile miresei. De asemenea pot crea efecte optice care-ti prind bine daca vrei sa dai impresia ca ai luat sau ai scapat de cateva kilograme inainte de nunta.
Braul: Este o bucata lata de material plisat care iti inconjoara talia in loc de vesta. Aici, parca ti-as recomanda sa ramai la clasicul negru. De tinut minte ca odata ce il porti trebuie sa-ti tii mereu sacoul pe tine, fara exceptie.
Butonii: Aceste accesorii pot fi o declaratie de stil. Poti opta pentru un patratel din argint sau unii vintage de deisigner, sau unii creati pentru tine de un bijutier, poate unii prin care sa ti se ghiceasca pasiunile.
Pantofii: Inainte de toate nu uita de pantofi, niste pantofi cum nu ai mai avut! Daca porti un costum elegant, cumparati pantofi italienesti din piele de calitate superioara, eventual lucrati manual. Daca bugetul nu iti permite, atunci cumparati o pereche de pantofi de piele negri, clasici pe care sa ii mai poti purta ulterior. Sau de ce nu, incalta, doar dupa ce ai lustruit impecabil, pantofii tai de mers la ocazii.
Atentie, orice fel de costum ai purta, stil frac sau clasic, ingaduieti sa te smti in largul tau, sa poti dansa toata seara. Nu-ti lua camasa excesiv de apretata la gat, te poate irita. Sacoul si pantalonii sa fie lejeri, confortabili, sa te poti misca si aseza fara sa iti fie teama ca vor plesni pe la incheieturi. Dar evita costumele largi, nu, nu te vei mai ingrasa ca sa il porti si alta data.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu